You are currently viewing Do hlbín zeme: Objavte tajomstvá spišských baníkov

Do hlbín zeme: Objavte tajomstvá spišských baníkov

Región Spiš oddávna vďačil za svoje bohatstvo a kultúru najmä baníkom, ktorí v našich horách dobývali cenné rudy. Spoznajte aj dnes ich náročnú prácu a technické pamiatky spojené s baníctvom na výlete za pokladmi spišského podzemia.


Poráč a Poráčska dolina

Iba za 20 minút autom od Spišskej Novej Vsi leží rázovitá horská dedinka Poráč. Tá spolu so susednou obcou Rudňany v minulosti patrila medzi významné banícke lokality zamerané najmä na ťažbu železnej a medenej rudy. V Banskom skanzene v Poráčskej doline pri Poráči môžete obdivovať rekonštrukciu trate banského vláčika, modely banských strojov a interaktívne ukážky využitia vody na prácu v bani. Oživte prúdom vody baníka dolujúceho rudu a banskú klopačku. So sprievodcom tu môžete prebádať aj časť banskej štôlne Pavol a nahliadnuť tak priamo do banského podzemia.

Autor fotografie: Miloš Greisel

Na Banský skanzen nadväzujú tri okruhy Poráčskeho banského chodníka, ktoré vás zavedú k ďalším vstupom do banských štôlní, pozostatkom lanovej dráhy, banskej zvoničke, gápľom či k banskej veži šachty Poráč.

Zdroj fotografie: OOCR Slovenský raj & Spiš

TIP: Pred výletom odporúčame vopred si objednať sprievodcu z Tovarišstva poráčskeho baníctva. Prejde sa s vami do Banského skanzenu, po Poráčskom baníckom chodníku a predstaví vám celý areál šachty Poráč vrátane strojovne ťažného stroja, šachtovej budovy a samotnej banskej veže. Vyrozpráva vám tiež autentické príhody a historky z banského prostredia, ktoré umocnia váš zážitok z navštívených miest.

Zdroj fotografie: OOCR Slovenský raj & Spiš

Od leta 2024 je na nádvorí šachty Poráč v prevádzke nová atrakcia – 135 metrový drezinový ovál priamo na banských koľajách. Zahrajte sa na baníkov a prevezte sa na drezine v okolí bane. Skvelý zážitok pre celú rodinu. Bližšie informácie získate na kontaktoch uvedených na plagáte nižšie.

Banský skanzen, múzeum a štôlňa Ľudmila na Hnilčíku

Spoznajte bývalý muničný sklad v podzemí banskej štôlne Ľudmila, prejdite sa po montánnych náučných chodníkoch a navštívte múzejnú expozíciu v historickej budove, ktorá je vyhlásenou Národnou kultúrnou pamiatkou. To všetko v obci Hnilčík, necelých 20 minút autom zo Spišskej Novej Vsi, ktorá v minulosti patrila k najznámejším lokalitám ťažby a spracovania medenej a železnej rudy na Slovensku.

Autor fotografie: Miloš Greisel

Banský skanzen na Hnilčíku bol vybudovaný v roku 2012. Jeho základnou časťou je banská expozícia umiestnená v zrubovej budove bývalej školy z roku 1937 v časti obce Jerohuta. Priblíži vám zaujímavosti o histórii obce Hnilčík, miestnej etnografii a dedičstve predkov, geologickej stavbe okolia, živej prírode a samozrejme o histórii baníctva a spracovania rúd. Asi o kilometer vyššie v doline Roztoky sa nachádza sprístupnená banská štôlňa Ľudmila. Nasaďte si prilbu, zapáľte baterku a vydajte sa spolu so sprievodcom objaviť jej útroby. A ak by ste mali chuť na Hnilčíku stráviť ešte viac času, po okolitých horách vás prevedú štyri okruhy montánnych náučných chodníkov – A: Roztoky, B: Bindt, C: Grétla a D: Údolím Železného potoka.

Autor fotografie: Miloš Greisel

Viac informácii o možnosti návštevy Banského skanzenu na Hnilčíku môžete nájsť na jeho oficiálnej webovej stránke TU.

Banský skanzen v Gelnici

Viete, na čo kedysi slúžil banský stroj Pochwerk alebo ako fungovala banská taviaca pec? Spoznajte ich v Banskom skanzene v niekdajšom slobodnom kráľovskom banskom meste Gelnica, cca trištvrte hodinu autom zo Spišskej Novej Vsi. Súčasťou skanzenu je sprístupnená štôlňa Jozef, ktorá v minulosti sprístupňovala juhovýchodnú časť Gelnickej žily. Prebádajte jej podzemné zákutia spolu so sprievodcom. Viac informácií o Banskom skanzene a o možnosti návštevy štôlne Jozef nájdete na webe Mesta Gelnica TU.

Zdroj: OOCR Slovenský raj & Spiš

Priamo v historickom centre Gelnice neobíďte expozíciu Baníckeho múzea, ktoré víta návštevníkov už od roku 1938. Jeho zbierky vás prenesú do sveta baníctva, geológie, cechovníctva a priblížia národopis a históriu mesta. V okolí Gelnice sa tiež môžete prejsť po nenáročnom, 5 km dlhom Banskom náučnom chodníku, ktorý vás zavedie k Turzovským tajchom, banským dielam v okolí Turzovského potoka, k Dedičnej Krížovej štôlni a tiež k spomínanej štôlni Jozef.

Autor fotografie: Miloš Greisel

Ak patríte k aktívnym turistom, cykloturistom či bežkárom, neváhajte absolvovať 13 km dlhú O2-Kyslíkovú trasu bohatú na výhľady a zaujímavé prírodné zákutia. Viac informácií o Banskom náučnom chodníku a o Kyslíkovej ceste môžete nájsť na webe naucnechodniky.eu.

Náučný chodník Po stopách baníctva v Dobšinej

Chystáte sa na výlet do Slovenského raja? Neváhajte si ho spojiť s návštevou Dobšinej – starého baníckeho mesta ležiaceho na južnom úpätí národného parku, necelú trištvrte hodinu autom od Spišskej Novej Vsi. Krásnou prírodnou scenériou v jeho okolí vedú dve vetvy Náučného chodníka Po stopách baníctva v Dobšinej. Chodník je exkurziou do slávnej baníckej histórie mesta a približuje návštevníkom jeho slávne osobnosti, akou bol napr. Pavol Lányi, ktorý v meste založil rozsiahly železiarsky komplex. Dozviete sa na ňom zaujímavosti o banskej doprave, medených ložiskách, mestskom baníckom združení a tých najmenších určite potešia Dobšinské povesti. Vetvy náučného chodníka majú dĺžku 10,5 a 6,5 kilometra a ide o stredne náročné trasy, na ktoré si nezabudnite vziať vhodnú turistickú obuv a športové oblečenie.

Autor fotografie: Peter Olekšák

Náučný banský chodník Spišská Nová Ves – Novoveská Huta

Množstvo zaujímavostí a stôp baníckej činnosti môžete objaviť aj priamo v mestskej časti Spišskej Novej Vsi s názvom Novoveská Huta. Na troch trasách Baníckeho náučného chodníka, ktoré sa kľukatia pod vrchom Muráň, nájdete až 7 zastavení s informačnými panelmi. Tie vám predstavia nielen históriu ťažby medených a železných rúd, uránu, sadrovca, výnimočné banské diela, ale napríklad aj zaniknuté Novoveské kúpele či úzkokoľajnú úvraťovú železničku, ktorá v minulosti viedla hore dolinou Rybníky až pod sedlo Čertova hlava. 

Zdroj fotografie: http://naucnechodniky.sk

Expozícia História baníctva na Spiši v Spišskej Novej Vsi

Pokiaľ sa vám nechce cestovať mimo mesta, prípadne máte na spoznávanie menej času, veľmi zaujímavú muzeálnu expozíciu zameranú na históriu baníctva v našom regióne nájdete aj priamo v Spišskej Novej Vsi. Pod názvom História baníctva na Spiši ju prevádzkuje ju Banícky spolok Spiš a nachádza sa v budove Multicentrum na ulici Nábrežie Hornádu 14. Okrem autentických predmetov a pracovných nástrojov spojených s prácou v bani tu nájdete aj hodnotnú zbierku nerastov, zbierku výtvarných diel miestneho umelca Tibora Gurina s názvom „Odkrytá krása v kameni“ a meračsko-geologickú expozíciu.

Zdroj fotografie: OOCR Slovenský raj & Spiš

Prajeme vám krásne potulky plné dobrodružstiev, zážitkov a nových poznatkov o histórii Spiša. Budeme sa tešiť, ak sa o nich s nami podelíte prostredníctvom správy alebo fotografií, ktoré nám môžete zaslať na facebookovú stránku PB Apartments.