You are currently viewing Dobrodružstvo na vode: Splavte najkrajší a najdlhší kaňon v Slovenskom raji

Dobrodružstvo na vode: Splavte najkrajší a najdlhší kaňon v Slovenskom raji

Ocitli ste sa v Spišskej Novej Vsi uprostred daždivých dní, všade je mokro a blato, no i tak vás to láka zažiť nejaké dobrodružstvo v prírode? Namiesto turistiky či bicykla nasadnite do lode a užite si 14 kilometrov dlhú jazdu po hladine divokej rieky tými najkrajšími zákutiami Národného parku Slovenský raj.

Zdroj fotografie: Správa NP Slovenský raj

Prielom Hornádu patrí medzi najvzácnejšie a najprísnejšie chránené lokality Národného parku Slovenský raj. Preto je jeho splavovanie naozaj výnimočným zážitkom. Obdivovať môžete jedinečné skalné útvary, ktoré tu rieka Hornád za tisícročia vyformovala, a tiež unikátnu faunu a flóru. Počas splavu prechádzate priamo popri turistickom chodníku, okolo stúpačiek a popod mostíky pre turistov, čo ešte umocňuje zážitok a umožňuje vám spoznať tento obľúbený kaňon z inej perspektívy. Splav sa začína v lokalite Hrabušice, Mýto a od sezóny 2024 končí až na Smižianskej Maši (pôvodne končil už na Čingove). Po vode sa tak zveziete ešte o 2,5 kilometra ďalej, než doposiaľ.

Zdroj fotografie: Správa NP Slovenský raj

Splavovanie kaňonu Prielom Hornádu je možné absolvovať každoročne od 1. mája do 31. októbra, pri priaznivej výške hladiny rieky. Na webovej stránke SHMU si môžete skontrolovať, či sa na nástupnom mieste splavu v Hrabušiciach pohybuje v rozmedzí od 70 do 110 centimetrov. Ak áno, pracovníci Správy NP Slovenský raj, ktorí majú splavovanie na starosti, vám vydajú povolenie. Najväčšie čaro má splav počas daždivejších období, kedy hladina dosahuje aspoň 80 centimetrov.

Z dôvodu ochrany prírody je možné splavovať Prielom Hornádu iba na jedno alebo dvojmiestnych plavidlách. Pred splavom si nezabudnite naštudovať všetky potrebné informácie a pokyny na webovej stránke Správy NP Slovenský raj, kde sa nachádza aj registračný formulár pre splav.

Zdroj fotografie: Správa NP Slovenský raj

V prípade, že by ste potrebovali pomôcť so zapožičaním člnov a vybavenia pre splav, prípadne tiež so zabezpečením skúseného inštruktora, radi vám pomôžeme. Budeme sa tešiť, ak sa s nami podelíte o vaše fotky a videá zo splavovania Prielomu Hornádu, či už v správe na Facebook stránke PB Apartments, alebo označením na Instagrame (@pbapartments).

Zdroj fotografií v článku: Správa NP Slovenský raj